Kategoriler: Sağlık Haberleri

Covid-19’dan sonra koku duyusunu geri kazanmanın hızlı ve etkili yolu açıklandı: Koku eğitimi

Yeni tip corona virüs (Covid-19) hastalığının en yaygın görülen semptomlarından biri olan koku kaybı, bazı hastaları aylar boyunca etkiliyor ve endişe yaratıyor. Bununla birlikte, yeni bir araştırma, hastaların koku alma duyusunu yeniden kazanabilmesi için en etkili ve ucuz yolunun steroid ilaçları yerine evde uygulanan basit bir koku eğitimi olduğunu ortaya koydu.

İngiliz bilim insanları, Covid-19 nedeniyle koku alma duyularını kaybedenlerin steroid ilaçları yerine evde çeşitli koku egzersizleri uygulamalarının daha iyi sonuç verdiğini açıkladı.

Anosmi olarak da bilinen koku kaybı, özellikle Covid-19’u hafif olarak atlanlarda en yaygın görülen semptomlardan biri olarak öne çıkıyor. Çoğu insanda Covid-19 ile ilişkili koku kaybı genellikle herhangi bir yardım almadan kısa bir süre sonra iyileşiyor. Ancak, bazı insanlarda uzun vadede koku alma yeteneği tam olarak geri dönemeyebiliyor.

Uluslararası Alerji ve Rinoloji Forumu’nda yayınlanan çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, Covid-19 kaynaklı anosmiyi tedavi etmek için şimdiye kadar kullanılan yöntemleri inceledi. Sonuçlarda, koku eğitiminin steroid ilaçlarından daha iyi bir seçenek olduğu görüldü.

KOKU EĞİTİMİ NASIL YAPILIYOR?

Diğer taraftan, Covid-19 gibi viral enfeksiyonlar, başta koku alma sinirleri olmak üzere, kokuyu işlemekten sorumlu beyne giden bağlantılara zarar verebiliyor. Ancak, zamanla bu sinirler, işlevlerini eski haline getirmek için onarılabiliyor. Koku eğitimi ise bu süreci hızlandırıyor.

Farklı çeşitleri olmasına rağmen koku eğitiminde benzer temel egzersizler bulunuyor. Bu kapsamda hastalardan dört güçlü ve farklı kokuyu günde bir veya iki kez kısa bir süre koklamalarını isteniyor. Bu kokular yeterince keskin herhangi birisi olabilir, ancak duygusal açıdan önemli veya hoş kokuların daha etkili olacağı ifade ediliyor. Koku eğitimi üzerine yapılan orijinal araştırmada (Hummel yöntemi olarak bilinir) kullanılan kokular gül, okaliptüs, limon ve karanfildi.

Yeni çalışmanın yazarları, koku eğitimin faydalarının yaklaşık dört ile altı ay boyunca uygulandıktan sonra fark edileceğini bildirdi.

STEROİD İLAÇLARININ KOKU KAYBINI İYİLEŞTİRDİĞİNE DAİR BULGU YOK

East Anglia Üniversitesi’nde koku ve tat araştırmacısı olan çalışmanın yazarı Carl Philpott, koku eğitiminin “Covid-19 da dahil olmak üzere çeşitli koku kaybı nedenleri için ucuz, basit ve yan etkisiz bir tedavi seçeneği olarak öne ortaya çıktığını” söyledi.

Öte yandan, steroid ilaçları Covid-19’dan ölüm ve kötüleşen hastalık olasılığını düşürdüğü biliniyor ve vücuttaki iltihabı azaltıyor. Bazı doktorlar covid ile ilişkili anosmiye de yardımcı olabileceğini düşünüyor. Ancak, Covid-19 ve koku kaybına neden olduğu bilinen diğer viral enfeksiyonları içeren araştırmaların incelendiği çalışmada bu ilaçların koku kaybını tedavi ettiğine dair somut bir bulguya rastlanmadı.

Philpott, “Steroidlerin koku kaybına yardımcı olacağına dair çok az kanıt var ve iyi bilinen potansiyel yan etkilere sahip oldukları için, tavsiyemiz viral koku kaybı sonrası tedavi olarak reçete edilmemeleri gerektiğidir. Neyse ki, Covid-19’un bir sonucu olarak koku kaybı yaşayan çoğu insan koku alma duyusunu kendiliğinden geri kazanıyor. Araştırmalar, altı ay sonra insanların yüzde 90’ının koku alma duyularını tamamen geri kazandığını gösteriyor” dedi.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce