Kategoriler: Sağlık Haberleri

Covid-19, Türkiye’deki böbrek nakillerinde yüzde 30’a yakın düşüşe neden oldu

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “2019’da 3 bin 850 vatandaşımız nakil oldu. 2020’de pandemi nedeniyle bu sayı 2 bin 800’lere düştü. Bu sene de 2 bin 800’lerde kalacağını düşünüyoruz. Pandemi nedeniyle ön incelemeler için hastanelere gidilmiyor ve bağış sayıları düşüyor” dedi.

Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde organ bağışı sayısının azaldığını, böbrek nakillerinde ise 2019’a göre yüzde 30’a yakın düşüş yaşandığını söyledi.

Erk, yaptığı açıklamada, organ bağışının pek çok hastanın umudu olduğunu belirtti. Organ nakli konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini ifade eden Erk, “84 milyon nüfusluk Türkiye’de 62 bin kişi diyalizlerde hayatlarını sürdürüyor. 22 bin vatandaşımız da böbrek nakli için sırada bekliyor” dedi.

Erk, salgın sürecinde organ bağışları ve canlıdan yapılan organ nakillerinin düştüğünü kaydetti.

Böbrek nakli sayısında salgın döneminde yüzde 30’a yakın düşüş yaşandığına işaret eden Erk, “2019 yılında 3 bin 850 vatandaşımız nakil oldu. 2020 yılında pandemi nedeniyle bu sayı 2 bin 800’lere düştü. Bu sene de 2 bin 800’lerde kalacağını düşünüyoruz. Pandemi nedeniyle ön incelemeler için hastanelere gidilmiyor ve bağış sayıları düşüyor. İnşallah pandemi sonrası organ bağışında eski rakamlara ulaşırız” diye konuştu.

‘KADAVRADAN ORGAN NAKLİNİ ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ’

İnsanların organ bağışı konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Erk, salgın öncesinde yapılan böbrek nakillerinin yüzde 22’sinin beyin ölümü sonrası kadavradan, yüzde 78’inin ise canlıdan gerçekleştirildiğini belirtti.

Vakıf olarak kadavradan böbrek nakli rakamlarını artırmaya çalıştıklarını anlatan Erk, şöyle devam etti:

“Bu konuda gereken bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyoruz. 10 aileden 2’si kadavradan organ nakline onay veriyor. Böbrek nakli için mutlaka onay gerekli. Niçin kadavradan nakle yaklaşmıyor insanlar, buna bakmak lazım. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığının insanları daha çok bilinçlendirmesi lazım. Dini birtakım ön yargılar nedeniyle böbrek ve organ nakli olamıyor insanlar.”

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce