Kategoriler: Sağlık Haberleri

Covid-19 aşı patenti kaldırıldı

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Covid-19 aşısının bulunmasından sonra Dünya Tabipler Birliği’ne ve tüm ülkelerin tabip örgütlerine yaptığı “Covid-19 aşılarında patent hakkı kaldırılmalı” çağrısı geç olsa da yanıt buldu. Dünya Ticaret Örgütü Covid-19 aşısının patentini geçici süreliğine kaldırdı.

TTB’nin Dünya Tabipler Birliği’ne ve tüm ülkelerin tabip örgütlerine yaptığı çağrı ve uluslararası girişimlerinde haklılığı bir kez daha görüldü. Dünya Ticaret Örgütü Covid-19 aşılarında patent haklarının geçici süreliğine kaldırıldığını açıkladı.

TTB, alınan kararın dünya genelinde düşük olan aşılama oranlarını arttıracağını, bunun da olası yeni varyantların önlenmesinde etkili olacağını belirterek, aşıların mülkiyetinin toplumsallaşması gerektiğini savundu.

“AŞI TÜM DÜNYADA ÜCRETSİZ YAPILMALI”

TTB ikinci Başkanı Ali İ. Ökten, aşılar bulunduktan sonra TTB’nin aşıların dünyaya, insanlığa bir armağan olduğunu, ticari amaçla kullanılmaması gerektiğini, herkese dünyadaki her insana aşının ücretsiz yapılması için patentinin olmaması gerektiğini hatırlattığını söyledi.

Öktem, “Bu söylediklerimiz aylar sonrası kabul gördü. Dünya ticaret örgütü aldığı kararla 164 ülke için Covid-19 aşı patentinin kaldırılmasını uygun buldu. Bu karar bizim TTB olarak, o konudaki öngörümüzün ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Geç kalınmış bir karar” şeklinde konuştu.

“KARAR GELİŞMEMİŞ ÜLKELER İÇİN ÖNEM TAŞIYOR”

Hem ülkemizde, hem de dünyada Covid-19 ile aşılama oranlarının düşük olduğunu hatırlatan Ökten, “Bu kararla aşılama oranlarında artış olur. Özellikle gelişmemiş, aşılama oranları çok düşük Afrika ve bazı ülkeler için çok önemli. Bu ülkelerde aşılama oranları bu kararla artacaktır. Aşılama oranlarının artması da yeni bir varyantın önlenmesi açısından önemlidir. Dünya Ticaret Örgütünün aldığı karar oldukça yerinde bir karar” ifadelerini kullandı.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

“Obezitenin ortaya çıkmasına neden olan 1.000’den fazla gen varyantı var”

Tüm dünyada 988 milyon kişiyi etkileyen obezite, insan sağlığını tehdit eden en kritik hastalıklardan biri…

% gün önce

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce