Kategoriler: Sağlık Haberleri

COVID-19 aşı çalışmaları, HIV için de umut olabilir

Dr. Anthony Fauci, Today’e verdiği röportajda COVID için aşı geliştirmenin, henüz bir aşısı olmayan HIV/AIDS için de umut olabileceğini belirtti.

Bilim insanları henüz HIV için bir aşı geliştiremediler, ancak Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) direktörü Dr. Anthony Fauci Today’e verdiği demeçte bu konuda oldukça umutlu olduğunu belirtiyor.

Fauci, HIV’in vücuda COVID-19’dan farklı şekilde saldırdığını; ancak COVID-19 için aşı geliştirme sürecinin, uzmanlara bu süreci yeniden tasarlamanın yollarını öğrettiğini belirtiyor: “Umarım COVID-19 aşılarından öğrendiklerimiz, nihayetinde başarılı ve oldukça etkili bir HIV aşısı geliştirmemize yardımcı olur.”

HIV TEDAVİSİNDE GELİŞMELER YAŞANIYOR
Fauci, virüsü ilk kez 1980’lerde öğrenmesinden bu yana HIV/AIDS tedavilerinin büyük ölçüde geliştiğine dikkat çekiyor. 2017 yılında, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, HIV ile yaşayan ve en az altı aydır düzenli olarak antiviral ilaç kullanan kişilerin virüsü başkalarına bulaştıramayacaklarını bildirmişti.

Kendilerini HIV’den korumak isteyen insanlar artık, temas öncesi profilaksi (PrEP) alma seçeneğine sahipler. CDC’ye göre, PrEP almak cinsel ilişki yoluyla HIV bulaşma şansını %99 oranında azaltabilir.

Dr. Fauci, HIV’in ortaya çıktığı ilk günlerle ilgili şunları anlatıyor: “Los Angeles’tan bu ilginç yeni hastalığa sahip ilk beş hastayı tanımlayan raporu gördüğümde kimsenin neler olduğunu anlayamadığını çok net bir şekilde hatırlıyorum.”

KARİYERİNİ SALGINLARI ENGELLEMEYE ÇALIŞARAK GEÇİRDİ
Kariyerinin çoğunu HIV/AIDS krizine çözümler bulmaya çalışarak geçiren Dr Fauci, NIAID’in direktörü olarak çalışmalarına devam ediyor. Today’e verdiği demeçte, enstitünün müdürü olmayı hiçbir zaman hedeflemediğini belirtirken sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Genel olarak gözlemlediğim; bulaşıcı hastalıklara değil, özellikle HIV’e çok fazla ilgi göstermediğimiz açıktı.”

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) direktörü olan Dr. Anthony Fauci, kariyerinde MERS, HIV, SARS, domuz gribi gibi çeşitli salgınlarla savaştı. Özellikle 1980’lerin başında ortaya çıkan ve 700.000 kişinin hayatını kaybetmesine neden HIV/AIDS krizi ile ABD’de önde gelen HIV/AIDS araştırmacılarından biri oldu.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar
Etiketler: aşıcovid-19HIV

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce