Coronayı Yenen Doktor: Hastalık Bitse De Yorgunluk Bitmiyor

Kayseri Tabip Odası Genel Sekreteri ve ERÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Türkmen Bahadır Arıkan, 27 Ağustos’ta hastanede nöbetçi iken ateş, ishal ve eklem ağrıları nedeniyle corona testi yaptırdı. Testi pozitif çıkan Arıkan, 14 günlük tedavisinin ardından sağlığına kavuştu.

Kalp çarpıntınız oluyor

19 gün sonra görevine yeniden başlayan Arıkan, yaşadıklarını anlattı. Arıkan, evde karantina sürecinin dinlenmek gibi algılanmaması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Semptomunuz var ise evde karantina süreci o kadar rahat geçmiyor. O arada hastalıkla mücadele ediyorsunuz, ara ara ateşleriniz çıkıyor, kalp çarpıntınız oluyor, halsizlik oluyor. Bu dönem, ‘bana bir şey olmaz 14 gün giderim uyurum, dinlenirim geçer denilecek bir süreç değil maalesef”.

Bende çıkacağını hiç tahmin etmedim

Arıkan, kendisinde baş gösteren bulgular üzerine eşinin ısrarıyla hastaneye gittiğini söyleyerek, “Bende çıkacağını hiç tahmin etmedim ama akciğer tomografisini görünce ‘akciğerlerim nasıl tutulmuş’ diye şaşırdım. Ondan dolayı ‘kimsenin bana bulaşmaz’ diye bir yaklaşım sergilememesi lazım” dedi.

Sizde belirti olmasa da arkadaşınıza, o da yakınlarına bulaştırabilir

Hastalığı evde geçirdiği karantina süresindeki tedavi ile yenen Dr. Öğretim Üyesi Türkmen Bahadır Arıkan corona virüsü ile ilgili toplumdaki yanlış algıları ise söyle sıraladı:

“Ben bu hastalığı kışın herhalde geçirdim, yakınlarımda çıktı ama bu zamana kadar bende bir şey çıkmadı’ yanlış bir algı. ‘Ben gencim, ek hastalığım yok, bana bir şey olmaz da’ yanlış bir algı. ‘Ben iyiyim bende bir şey yok, arkadaşıma da bulaştırmam’ diye düşünülebiliyor. Ama semptomunuz çıkmadan iki gün öncesine kadar bulaştırıcılığınız olabiliyor. İkinci tehlike de asemptomatik ya da hastalığı yayan olabiliyorsunuz. Dolayısıyla sizde semptom görünmese de hastalığı arkadaşınıza, o da gidip yakınına bulaştırabilir.”

Hastalık bitse de yorgunluk bitmiyor

Eskisine oranla çabuk yorulduğunu söyleyen Arıkan, “Şimdi işimize ve ameliyatlara başladık ama bir yorgunluk hali devam ediyor. Önceden spor yapıyordum ama şimdi koşamam. Hastalığı daha sıkıntılı geçiren arkadaşlarım efor noktasında daha sıkıntılı. Yani hastalık ansızın yakalıyor ve hemen de bırakmıyor” ifadesini kullandı.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce