Kategoriler: Sağlık Teknolojileri

Ameliyatlarda Dikiş Tarih Oluyor

 

Sümüklü böcekten ilham alan bilim insanları, ıslak yüzeylerde ve hareket eden dokularda dahi etkili olabilen ve toksik içermeyen medikal bir yapışkan üretti.

Harvard Üniversitesi John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’ndan Ju Li ve ekibi, sümüklü böcekten yola çıkarak ıslak ve dinamik yüzeylerde, canlı dokularda etkili olabilecek bir yapışkan üretti. Mevcut yapıştırıcılar gibi sitotoksik olmayan bu medikal yapışkanda biyo-mühendislik teknolojileri kullanıldı. Çalışma bugün Science’de yayımlandı.

Hareketli dokular üzerinde ve kanlı ortamlarda etkili

Araştırmacılar yapıştırıcıda, biri yapışkan biri esnek olmak üzere iki katman kullandı; malzeme olarak da elektrostatiksel bileşimlere yer verdi. Kovalent bağlı olan ve fiziksel yayılma özelliğine sahip bu yapışkanda hiterez yoluyla enerji yayılımı güçlendiren araştırmacılar, iki katman arasında sinerjik olarak ıslak yüzeylerde bile yüksek bir yapışma gücü sağladı. Ekip, kana maruz kalsa bile yapışmanın birkaç dakika içerisinde gerçekleştiğini, canlı dokunun hareketlerine uyum sağladığını söyledi.

Medikal alanda büyük kolaylık

Bir domuzun kalbinde ve fareler üzerinde denemeler yapan Li ve ekibi, kanlı ortama rağmen yapışma seviyesinin iyi olduğunu ve yapıştırıcının doku üzerinde 10 binlerce kalp atış simülasyonuna uyum sağladığını söyledi. Araştırmacılar, bu buluşun medikal alanda büyük fırsatlar getireceğini; kalp ve akciğer gibi hareketli dokular üzerinde, kanamaları durdurmada, yaraları iyileştirmede ve kalp gibi organlara medikal bir cihaz eklenmesinde kullanılabileceğini ifade etti. Ayrıca sıvılaştırılmış halinin vücutta bulunan yaraların derinine enjekte edilebileceği veya vücudun bazı spesifik bölgelerine salınacak ilaçlarla birlikte kullanılabileceği aktarıldı.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

“Obezitenin ortaya çıkmasına neden olan 1.000’den fazla gen varyantı var”

Tüm dünyada 988 milyon kişiyi etkileyen obezite, insan sağlığını tehdit eden en kritik hastalıklardan biri…

% gün önce

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce